Omgevingsvisie voor het buitengebied van Hengelo 

De omgevingsvisie voor het gehele Hengelose grondgebied wordt gefaseerd opgesteld. De omgevingsvisie is een integrale lange termijn visie met strategische hoofdkeuzen van beleid voor de fysieke leefomgeving. De omgevingsvisie wordt in co-creatie met de samenleving opgesteld. De eerste fase van de omgevingsvisie wordt gevormd door het buitengebied. Samen zorgen voor een mooi en vitaal buitengebied, dat is het doel van de omgevingsvisie voor het buitengebied van Hengelo. We zijn daarom benieuwd naar uw ideeën en willen daarover graag met u in gesprek en aan de slag. Gezamenlijk bepalen we de koers voor het buitengebied van Hengelo.

Denk en doe met ons mee! 

Wilt u meepraten, meedenken en vooral meedoen? Meld u dan vandaag nog aan onder 'Aanmelden Nieuwsbrief'! Zo blijft u op de hoogte van het laatste nieuws en alle activiteiten en bijeenkomsten.

Nieuws

Terugblik gebiedsconferentie “De kans om je stem te laten horen”

Meer dan 100 inwoners van het buitengebied in de gemeente Hengelo kwamen op 3 juli bijeen voor de eerste gebiedsconferentie van de omgevingsvisie buitengebied. De avond was opgedeeld in drie rondes met verschillende workshops; themaworkshops en gebiedsworkshops.
Een waardevolle avond laat projectleider Gonny Boers weten. “Het buitengebied is prachtig en de inwoners zijn enorm betrokken. De avond heeft veel positiviteit gebracht en we hebben veel informatie opgehaald. Het is een nieuwe manier van (samen)werken: bottom-up en in co-creatie. Dit vraagt ook een andere rol van de samenleving die zij gisteren al goed hebben laten zien. De opgehaalde informatie kunnen we weer gebruiken voor de internetconsultatie in september. Ik wil daarom ook iedereen oproepen om de website omgevingsvisiehengelo.nl in de gaten te houden voor de internetconsultatie”.

 

Jouw mening telt
Fractievoorzitter Han Daals (BurgerBelangen) volgde drie workshops en beaamt het gevoel van betrokkenheid bij de inwoners van het buitengebied. “Ik vond het mooi om te zien dat inwoners zo betrokken zijn, en dat is begrijpelijk want het heeft invloed op je directe leefomgeving. Vanavond was de kans om ideeën over de toekomst te delen, overkoepelende ideeën voor het gebied. Wat confronterend was voor mij was het grote verschil tussen de stad en buitengebied. In ideeën maar ook in gevoel. Daar ligt voor ons als gemeenteraad ook een uitdagende kans om hierop in te spelen”.

Dat 3 juli voor veel mensen dé avond was om je stem te laten horen, kan Janneke Leferink, woonachtig in Oele, bevestigen. “Ik vond het een goed opgezette avond, een puzzelstuk in het geheel. Ik geloof in deze manier van werken en er was enorm veel interactie onderling. Vanavond was de kans om je stem te laten horen, en dat heb ik gedaan”.

 

Wens van de jongeren
In het buitengebied wonen ook veel jongeren. Op 3 juli waren een aantal jongeren aanwezig om mee te praten over de visie van het buitengebied. Bas en Kris Weging (15 en 17 jaar) waren aanwezig bij de workshop Beckum/Oele. Kris: “Er kwamen veel goede punten naar voren bijvoorbeeld verkeersveiligheid maar ook de verdeling van landbouw en natuur. Wij vinden het belangrijk dat bestaande landbouw en natuur behouden worden. Als je de bestaande natuur goed onderhoud, hoef je geen nieuwe natuur aan te leggen”. Een duidelijke visie. Wat hun allergrootste wens voor het buitengebied is, kunnen Bas en Kris zonder aarzelen beantwoorden. “Dat het krijgen van een (bouw) vergunning soepeler wordt gemaakt. We willen graag in het buitengebied blijven wonen maar het aanbod van huizen is laag en de prijs enorm hoog. We zouden het liefst zelf een huis bouwen op de grond van onze ouders”.

 

Hoe nu verder? Alle informatie die op 3 juli is opgehaald, wordt geanalyseerd. Daar komen vragen uit die gesteld zullen worden tijdens de internetconsulatie op omgevingsvisiehengelo.nl. In de tussentijd wordt u ook op de hoogte gehouden via deze website. We hebben uw mening nodig over het buitengebied en roepen iedereen op, jong en oud, mee te doen aan de internetconsulatie in september. Daarna, eind 2019/begin 2020 kunnen inwoners opnieuw hun mening geven tijdens een gebiedsconferentie.

 Hieronder vindt u een koppeling naar het uitgebreide verslag van de workshops (hiervoor heeft u Acrobat Reader nodig). 

Bijlage

  1. Verslaggebiedsconferentie3juli2019.pdf 19-7-2019 7:41:33

Aanmelden nieuwsbrief

Zoomify

hengelo
2220