A A A

Let op! Je bekijkt een archiefpagina. Je kunt op deze pagina niet meer reageren.

01 Voedsel uit de omgeving

01 Voedsel uit de omgeving

 

Er is maar een beperkt aantal boeren in Hengelo die producten voor Hengelo produceren. Boeren vragen zich af of ze wel ‘genoeg met de stad doen’. Boeren hebben de indruk dat de mensen uit de stad geen echte interesse hebben in lokaal geproduceerde producten. Wat kunnen we doen om dit op gang te brengen?

 

Deel

Reacties

 • Ik vind dat gemeenten, provincies en de landelijke politiek het de grote concerns (Albert Heijn, jumbo en dergelijke) moet verplichten om eerst de landelijke producten af te nemen en dan pas producten vanuit het buitenland te importeren. Het is dan wel aan de burger om dan ook meer te willen betalen voor deze producten.
  9-10-2019 15:40:26
 • Ik vind het van groot belang dat de bio-industrie niet verder zal groeien en liever nog wat af zal nemen. Vanwege de belasting op mens, dier en milieu geloof ik dat het van belang is om het weer meer een ambacht te maken. Waarbij mensen (niet alleen de boer) dichtbij de plek waar hun voedsel groeit wonen en ook betrokkenheid hebben bij dit proces. Wellicht kan in reguliere supermarkten een speciaal vak gemaakt worden voor bijvoorbeeld vlees dat uit de regio komt. Ik vind het prachtig zoals de vegetarische producten echt een prominente plek hebben gekregen in het vleesschap, dit zou wellicht ook met regionale producten kunnen. Daarnaast zou je misschien op de warenmarkt een deel van de markt moeten reserveren speciaal voor streekgebonden aanbieders.
  9-10-2019 14:38:05
 • Het zou Mooi zijn als mensen met een herbruikbare fles, melk zouden kunnen tappen in de supermarkt. Minder afval en veel hogere prijzen voor de boer. Hij krijgt nu maar €0,35 per liter. In de winkel betaal je € 1,- (ik maak elke 2 weken yoghurt van boerenmelk). Daar zit een ruime, voor de boer interessant marge Helaas mag de boer alleen maar op zijn eigen erf verkopen, vanwege agrarisch wetgeving. Nu moet ik ver naar een boer rijden voor melk. Met een auto is dat weer vervuilend. Liever dus in één boodschappen ronde in het winkelcentrum. Gemeente Hengelo zou deze lokale verkoop kunnen stimuleren . Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat boeren bij het vermarkten van hun producten meer vrijgelaten worden. Een gemeenschappelijke boekenwinkel in het winkelcentrum. Dit levert logistieke voordelen op termijn ,omdat het voedsel het kortst mogelijk aantal kilometers aflegt. Technisch is dit ook haalbaar, bijvoorbeeld met lokale technisch bedrijven.
  30-9-2019 23:54:58
 • Ben geen voorstander van verkoop via supermarkt. Liever geen extra stap : geef de producent zelf een eerlijke prijs voor zijn product. b.v. op een kleine wekelijkse regiomarkt in Hengelo, liefst in een markthal-vorm. Voorbeeld de markt zoals nu ook 1 x per maand in Delden plaats vindt.
  25-9-2019 20:31:03
 • Schitterend indien dit dan ook nog kan op een mooie Twentse wijze, met een doosje of klomp waarin de koper zijn geld kan betalen.
  25-9-2019 13:46:05
 • Ik zou meer locale producten afnemen als deze in de supermarkt zouden liggen. Op dit moment moet ik er speciaal voor naar een plattelandswinkel, die drempel is te hoog.
  25-9-2019 9:59:31
 • Er zouden meer lokale producten aangeboden mogen worden in de supermarkt. Denk aan vlees, groenten, kaas. Supermarkten laten overigens steeds meer producten toe die toegespitst zijn op de inwoners van de wijk en omgeving. In Groot Driene is bijv. in de Jumbo mogelijk buitenlandse producten te kopen toegespitst op die specifieke inwoners van de wijk. Leuk en goed maar ik vind een varieteit van lokale producten uit de directe omgeving net zo belangrijk. En ik ben best bereid dat wat meer voor te betalen.
  24-9-2019 20:44:29
 • prima, onderzoek de mogelijkheid om een lokaal-productenwinkel te vestigen die bevoorraad word door de producenten in de omgeving.
  23-9-2019 10:52:03
 • Door zich regionaal te organiseren wordt de verkoop van lokale producten beter toegankelijk, ook voor stadsbewoners.
  21-9-2019 12:48:09
 • Ik koop al jaren graag als het even kan bij de lokale leveranciers. Wel merk ik dat die wel door heel Twente verspreid zijn. Daardoor moet je je inkopen een beetje plannen. Een snelle inkoop gaat dan vaak wel in het winkelcentrum dichtbij. De Twentse Streekmarkt in Delden helpt ook goed mee om te zien welke leveranciers er allemasl zijn. Een website met een verzameld overzicht zou ook goed kunnen helpen. Wat mij wel verbaast, is dat de prijs bijna overal toch best wel aan de hoge kant is. En dat terwijl bij de lokale producenten toch het hele (dure...) traject van groothandel en grote winkelbedrijven niet meer aanwezig is. Niet altijd de hoofdprijs vragen zou wel vriendelijk zijn...
  18-9-2019 14:39:52
 • Boeren staan zwaar onder druk en kunnen hun hoofd amper boven water houden. De verkoop van biologische agrarische producten moet veel meer worden gestimuleerd door het bekend maken van de producenten zoals Philip Gortemaker, waar zij wonen en wat zij ons kunnen bieden. De korte lijnen van consument naar producent is een win/win situatie omdat allen hier beter van worden. Dit biedt tevens perspectief om de kleinschalige landbouw rondom Hengelo in stand te houden en het prachtige landschapspark waarin wij wonen te behouden en te versterken.
  18-9-2019 11:48:57
 • Voor de toekomst van iedereen is het van belang dat we ons weer gaan voeden met voedsel uit de regio. Simpel om het feit dat deze het verst is en omdat het de omslag naar een circulaire economie versnelt. Daarnaast heeft het als voordeel dat er samenwerkingsverbanden komen die gericht zijn op het geheel en die ons allemaal natuurlijk voedsel kunnen bieden. Als wij zien dat we hier dankzij de natuur zijn en hieruit eten en dan zien we ook dat we de natuurlijke energie uit voedsel nodig hebben. Door onze omgeving weer natuurlijker te maken en de natuur meer zijn eigen gang laat gaan zal de biodiversiteit stijgen en de bodemkwaliteit verbeteren. Hierdoor zal het ook weer mogelijk zijn om gemakkelijker biologische voeding te produceren waarbij we de dynamiek van de natuur hierbij in ogenschouw nemen.
  18-9-2019 11:07:18
 • In plaats van (provinciale) subsidie(s) te verlenen aan bijvoorbeeld verbreding van de A1/A35 (zijn aanvoer routes voor producten van elders) of jaarlijks 80 M€ aan lege bussen te verstrekken, kun je boeren helpen om de nu gebruikelijke monocultuur van gras, mais en bomen in een steeds verder verdrogend groen woestijn landschap te hervormen naar gemengde en gevarieerde duurzame landbouw. De ontwikkeling van verbeterde en duurzaam aangedreven landbouwmachines is hierbij een essentieel onderdeel en past prachtig bij de Twentse maakindustrie. De aanwezigheid van een "Landbouw" Universiteit Twente zou dan wel helpen.
  18-9-2019 10:09:19
 • Ik zou graag produkten kopen direct van de boerderij. Je weet dan waar het vandaan komt. Je hebt direct contact met de producent. En er zit geen winkelketen tussen met misleidende informatie. Op die manier houden we de boeren dicht bij ons. Zij blij, wij blij. Boer Geert van BZV is een goed voorbeeld. Hij verkoopt superverse groente, aardappelen en aardbeien voor een prima prijs. Helaas gaat Geert er mee stoppen. Maar misschien wonen in de buurt van Hengelo ook boeren die wel vanuit huis willen verkopen. En misschien zijn er wel vrijwilligers die willen helpen bij de verkoop.
  17-9-2019 21:05:06
 • Zo het een idee zijn om periodiek 'lokale producten' markt te houden op bijvoorbeeld Pastorie plein of het nieuwe evenementenplein Verder voedselbos is natuurlijk ook top idee
  17-9-2019 19:02:29
 • Mooi initiatief Philip. Voedselbos is de toekomst. Ik neem nu mijn biologische groentes af van boerderijen elders in Twente middels een groente pakket. Mooi om dat uit te breiden.
  17-9-2019 16:16:14
 • Eva
  Zou geweldig zijn, beter voor onderling begrip en sociale samenhang. Als deze boeren biologische of onbespoten producten verkopen zou het helemaal top zijn.
  17-9-2019 15:56:36
 • Waarom zou ik naar het buitengebied moeten, om een potje jam te kopen voor 4,00 Euro, wanneer ik het bij een supermarkt kan kopen voor de helft en dan ook nog met een keurmerk en/of een inhoudsopgave compleet met calorische waarde of hoe dat dan ook mag heten.
  17-9-2019 15:52:39
 • Jan
  Eens met de reactie van Riel. Het blijft natuurlijk veel te weinig om een gemeente van 80.000 te voeden. Maar het is educatief en recreatief. Dus nuttig.
  17-9-2019 15:46:40
 • Duidelijke bordjes bij de supermarkt: dit product komt uit de omgeving van Hengelo.
  17-9-2019 14:16:28
 • Ben het met Antje eens. Korte afstand tussen boer en consument kent veel voordelen. Bovendien zorgen wij dat de boeren in Twente blijven en zo hun producten kunnen afzetten in een bekende omgeving . Bij opendagen kunnen volwassen en kinderen zien hoe hun eten wordt geproduceerd
  17-9-2019 12:31:09
 • Zou fijn zijn als de supermarkten meer regionale producten verkochten. Daarmee bedoel ik b v eieren en vlees of jam van de boeren uit de omgeving.
  17-9-2019 12:21:35
 • Ik verbouw al jaren biologische groentes op kleine schaal in de buurt van Hengelo, zij het net over de gemeentegrens in Enschede/Twekkelo en deel dit met belangstellenden die van mij afnemen. ook ben ik bezig met een klein voedselbos waarvan de bedoeling is dat dit op grotere schaal navolging gaat geven in de omgeving. Deze kennis en ervaring wil ik t.z.t. delen.
  15-9-2019 9:38:45
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
hengelo
2220