A A A

Let op! Je bekijkt een archiefpagina. Je kunt op deze pagina niet meer reageren.

02 Naar buiten!

02 Naar buiten!

Bewegen is belangrijk voor de gezondheid en het buitengebied is daar heel geschikt voor. Stel je voor dat we als doelstelling zouden kiezen dat er in 2023 2x zoveel mensen naar buiten gaan en in beweging komen dan nu. Om deze doelstelling te bereiken, wordt meer buiten bewegen gepromoot en worden er (extra) voorzieningen voor gemaakt. 

Deel

Reacties

 • Mensen mogen rustig naar het buiten komen om er ook van te genieten ,zoals wij ook doen. Maar maakt ze er wel van bewust dat ze te gast zijn, en rekening houden met bewoners en agrariërs die er wonen en werken. Daarnaast moeten er voor het vele verkeer, want ze komen bijna allemaal met de auto naar het buiten gebied, meer parkeergelegenheid komen zodat landbouwmachines er geen hinder van ondervinden. Want die zijn zijn erg groot en breed.
  9-10-2019 17:55:19
 • Het buitengebied wordt gebruikt door de inwoners die er wonen boeren, burgers en buitenlui. Als de gemeente de inwoners meer wil laten bewegen in het buitengebied zal dat ook gefaciliteerd moeten worden. Enerzijds door aanleg van routes en de spelregels die daar bij horen anderzijds door compensatie om overlast te voorkomen. Vaak gaan mensen er van uit dat het buitengebied vrij is, toch is dit zeker niet het geval. Honden horen op de openbare weg en niet in de weilanden dit geld ook voor de wandelaars tenzij het anders is aangegeven. Zwerfvuil moet voorkomen worden door snel op te treden door preventieve maatregelen en opruiming er van. Vaak worden agrariërs aangekeken alsof ze iets fout doen als ze met grote machines niet aan de kant gaan. Maar om erger te voorkomen is het vaak veiliger voor de kleinere om plek vrij te maken voor de grotere. Begrip voor elkaar en de burger duidelijk maken dat ze te gast zijn in het buiten gebied kan veel frustratie wegnemen. Goed overleg met de aanliggende inwoners is van groot belang bij de aanleg en onderhoud van de bestaande routes.
  4-10-2019 19:59:41
 • Wat ik overigens meer mis, is het minibos in wijken. Waar vroeger overal bomen groeiden voor kinderen om te ontdekken en om in te spelen. Is het allemaal gras geworden.je vind geen boom om in te klimmen, bosjes om hutten in te bouwen etc. Alles is steen of gras. Ook dat is niet goed voor de natuur en het gevoel dat groen goed is.
  25-9-2019 8:15:45
 • Wat ik mis in Twente zijn de kabouter paden, de ontdekkingstochten voor kinderen, natuurlijke speeltuinen etc. In Drenthe vind je de kabouter paden (of andere wandelroutes met andere benamingen) overal. Dit is in samenwerking met Staatsbosbeheer, zodat er opdrachtenboekjes etc te koop zijn bij restaurants in het buitengebied. De natuurlijke speeltuinen, mis ik ook in Twente. Ik zou zeggen maar fiets en wandelroutes die kinderen over de natuur leren, zodat opa's, oma's, maar ook gezinnen naar buiten gaan en ook de natuur meer gaan waarderen. In de hoop dat afval van je afgooien, tegen gehouden wordt, maar ook mensen wat meer groen in hun tuintjes aanleggen. Als je weet dat de egel, de vogel, de bij afhankelijk is van groene tuintjes. En ook zeer nuttige wezens zijn.dan wil je toch meer groen in de wijk.
  25-9-2019 8:11:01
 • Trek alles maar uit de kast. Zorg voor mooie routes die vanuit de stad naar het buitengebied gaan zoals wandelpaden, fietsroutes en zorg voor bijv. educatie palen en borden bij belangrijke historische punten maar ook bij hoogstaande innovaties in het landschap. Maak bospaden meer toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Maar wel met respect voor de natuur.
  24-9-2019 20:48:34
 • Ooit werd het Weusthag benoemd tot Stadspark waar de Hengeloers zich kunnen ontspannen in een, zo zei oud wethouderwethouder: in een rustige omgeving. Helaas is dat er niet van gekomen, wel het Stadspark maar niet die rustige omgeving. Juist op de hoogte van het Stadspark zijn aan de zuidzijde van de A1 geen geluidswerende maatregelingen genomen waardoor het verblijf in dit mooie Stadspark ernstig wordt beperkt. Dat is jammer. Ook de bewoners van aanliggende woongebieden zoals Timmersweide, Lage Weide, Houtmaatweg, Dijksweg etc. ondervinden dag en nacht hinder van de geluidsoverlast veroorzaakt door de A1. Aanliggende A1 bermen zijn alle van geluidswallen voorzien. Stadspark is schijnbaar niet belangrijk genoeg. Gezondheidsproblemen zullen waarschijnlijk toenemen omdat er toenemende verkeersdrukte op de A1 zal optreden vooral ook 's nachts. Ik, Francien Kamphuis, heb deze tekst gekopieerd. Want ik ben het hier roerend mee eens!!! Het geluidsoverlast van de A1 is ERG hinderlijk. Ik hoor van de buren dat er al 13 jaar over gepraat wordt om de wallen op te hogen, maar er gebeurd niets. Ondertussen zijn de wallen zo laag geworden, dat , als ik wil, de bestuurders van de auto"s op de A1 met een zaklamp kan verblinden!! Het moet hier echt een keer opgehoogd worden! Ik ben zelf aanwonende. Ook vind ik dat er ruiterpaden moeten komen. Er zijn hier veel paarden en om de verdraagzaamheid en veiligheid te waarborgen zijn er ruiterpaden nodig. Diegene die betrokken zijn , willen ze zelf onderhouden, dus wat let u!!!
  24-9-2019 19:40:44
 • Bewegen is belangrijk en daarom moet hier aandacht voor zijn. Dat kan ook in een stad. Een verdubbeling van deelname aan buitenactiviteiten in 2023 is ambitieus en naast de aanwezigheid van voorzieningen dient hiervoor een gerichte promotiecampagne te worden opgezet. Hengelo heeft sport al wel redelijk op het netvlies maar meer aansluiting bij de Enschede Marathon (Twente Marathon) zou kunnen. Of een eigen marathon. Een aansprekend evenement waar je zelf aan deel kunt nemen stimuleert.
  22-9-2019 22:08:34
 • Het buitengebied is op piekmomenten (denk bv zondagochtend) al best druk. Als je het gaat stimuleren, moet je ook zorgen dat er faciliteiten zijn die dit ondersteunen. Bredere of gescheiden paden, waardoor het veiliger wordt (mountainbike deelt het pad met gezinnen op de fiets en wandelaars met de hond en niet te vergeten de ruiters te paard). Denk ook aan parkeren dat hinderlijk kan zijn voor boeren die er met al die machines wel gewoon langs moeten kunnen. Denk ook aan informeren; een hond mag ook hier in het buitengebied niet loslopen, waar laten we het afval van meegenomen proviand voor onderweg? Meer bewegen heel mooi, maar ik vraag me af of we dat vanuit de locatie moeten stimuleren of vanuit de 'beweeg meer want dat is gezond' reden. ik denk dat we niet perse zitten te wachten op meer recreanten.
  22-9-2019 22:00:14
 • 02 Naar buiten; Het een heel goede doelstelling en je zou je dan vooral moeten richten op meer fietsen, rolstoelen en rollers, wandelen, hardlopen, picknicken etc. Dat verstoort de natuur en het rustige woonklimaat niet te veel.
  18-9-2019 15:45:53
 • Bewegen hoort bij het leven en dit is altijd zo geweest. De manier waarop we dit doen maakt op zich niet zoveel uit. Laat iedereen kiezen zolang het maar gaat om natuurlijke beweging waarbij je onderdeel van je omgeving bent en ziet wat deze te bieden heeft. Door onze stad groener te maken en meer bomen, struiken en wilde bloemen aan te planten krijgt iedereen de kans om in een groene natuurlijke omgeving te bewegen. Door in de woonwijken en de binnenstad meer groen aan te planten verbetert ook gelijk de leefbaarheid van onze omgeving. Het buitengebied zo groen mogelijk en natuurlijk houden door de natuur op meer plekken te laten verwilderen zodat het natuurlijke ecosysteem zich weer kan herstellen, waar wij ook onderdeel van zijn. Wanneer wij hierin bewegen zullen wij ook weer in onze natuurlijke balans terugkomen.
  18-9-2019 11:26:46
 • Visit Twente (=Provincie Overijssel) is samen met het Waterschap en Prorail al erg goed bezig om nieuwe kleinschalige routes te maken. Dit brengt de mensen van de stad in contact met water en de rol hiervan voor mens en natuur. De bekendheid en het gebruik hiervan is nog erg gering. Afstanden zijn te groot om te wandelen, maar (elektrisch) fietsen biedt enorme kansen. Maar er moet natuurlijk wel iets mee te doen of verdienen zijn. Ontwikkeling van een (handsfree) app en een Twente game misschien met beloningen in natura van lokale (landbouw) producten?
  18-9-2019 10:24:10
 • Denk ook eens aan de ruiters en amazones in het buitengebied grenzend aan Groot Driene. Ruiterpaden bestaan hier niet en alle leuke bospaden zijn zo'n beetje mountainpaden geworden of alleen nog toegankelijk voor wandelaars. Als de gemeente dan iedereen zijn beweging in de buitenlucht gunt zorg dan ook voor uitbreiding van de uitrijmogelijkheden.
  17-9-2019 21:31:41
 • Kleinschalig is uitstekend plan, maar zorg dan ook voor goede voorzieningen en met name afvalbakken, zodat er niets geloosd wordt Of trekpleisters zoals de weusthag toren.. plaats dergelijke objecten strategisch en verbind ze door bijvoorbeeld interactieve routes te maken Augmented reality is daar goede optie voor
  17-9-2019 19:06:01
 • Het buitengebied is kwetsbaar. Kleinschalige recreatie is prima, met respect voor de natuur. Zeker niet gaan uitbreiden met Allerlei activiteiten om mensen te trekken. In de rust van de natuur is als je stil bent heel veel te beleven, maar bedenk goed, wij mensen zijn te gast in de steeds kleiner wordende leefomgeving van plant en dier.
  17-9-2019 16:20:34
 • Het Twensche landschap moet behouden blijven daar passen geen avotuurparkachtige toerisme bij...kleinschaligheid is hierbij gevraagd.
  17-9-2019 15:47:47
 • Jan
  Hengelo is een industriestad in een landelijke omgeving. Helaas wel ingeklemd tussen autowegen en een kanaal. Het belang van het buitengebied is veel groter voor de leefbaarheid van de stedelingen dan het economisch belang van de bewoners van het buitengebied. Er moeten goede veilige toegangswegen komen voor wandelaars en fietsers en moeten er meer recreatieve paden door het buitengebied komen. Ook moet de schaalvergroting en industrialisatie van het boerenbedrijf voorkomen worden. Dat geldt in het bijzonder voor de eerste kilometer tot de stadsrand omdat de overlast al gauw te groot wordt voor de stadsbewoners.
  17-9-2019 15:24:01
 • Ooit werd het Weusthag benoemd tot Stadspark waar de Hengeloers zich kunnen ontspannen in een, zo zei oud wethouderwethouder: in een rustige omgeving. Helaas is dat er niet van gekomen, wel het Stadspark maar niet die rustige omgeving. Juist op de hoogte van het Stadspark zijn aan de zuidzijde van de A1 geen geluidswerende maatregelingen genomen waardoor het verblijf in dit mooie Stadspark ernstig wordt beperkt. Dat is jammer. Ook de bewoners van aanliggende woongebieden zoals Timmersweide, Lage Weide, Houtmaatweg, Dijksweg etc. ondervinden dag en nacht hinder van de geluidsoverlast veroorzaakt door de A1. Aanliggende A1 bermen zijn alle van geluidswallen voorzien. Stadspark is schijnbaar niet belangrijk genoeg. Gezondheidsproblemen zullen waarschijnlijk toenemen omdat er toenemende verkeersdrukte op de A1 zal optreden vooral ook 's nachts.
  17-9-2019 14:27:08
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
hengelo
2220