A A A

Let op! Je bekijkt een archiefpagina. Je kunt op deze pagina niet meer reageren.

03 Adopteer een houtwal

03 Adopteer een houtwal

In het buitengebied van Hengelo staan veel houtwallen. Zowel op gemeentelijke grond als op particuliere gronden. In deze discussie willen we onderzoeken of we meer inwoners uit de stad kunnen betrekken bij het onderhoud van de houtwallen in het gebied, bijvoorbeeld door een adoptieprogramma. Met een groep mensen zou je een houtwal kunnen adopteren. Dan maakt de gemeente bijvoorbeeld het basisonderhoud mogelijk en de groep verzorgt zelf alle extra’s. Deze vraag is dus gericht op inwoners van de stad.

Deel

Reacties

 • Lijkt me een uitstekend voorstel om de houtwallen door burgers die dat willen te laten onderhouden. Uiteraard wel onder professionele begeleiding van b.v. een ecoloog en het groenbeheer van de gemeente. Wanneer je mensen meer (buiten) wilt laten bewegend, dan zijn initiatieven als deze daar heel geschikt voor lijkt me. Met de handen werken geeft veel voldoening en is toegankelijk voor mensen van verschillende (bewegings)niveaus. Als de houtwal ook nog waar dat kan de functie van een voedselbos krijgt, dan is het helemaal een win-win situatie. Waarbij beweging, gezond voedsel, sociale contacten en naar buiten gaan samen komt.
  9-10-2019 14:44:00
 • Vooral wel inwoners betrekken bij de zorg voor de natuur. Maar dan met begeleiding van deskundigen , b.v. ecoloog. Daarnaast moet er budget zijn om b.v. een gevarieerde houtwal/voedselwal/ aan te leggen of uit te breiden. En educatie , samenwerking met scholen.
  25-9-2019 20:51:04
 • en de groen-blauwe diensten dan? Dat is al een gesubsidieerd initiatief voor onderhoud en behoud toch? Waarom het wiel opnieuw uitvinden?
  22-9-2019 22:02:01
 • Mooi idee om houtwallen te behouden. Ik zou best iets willen doen aan het onderhoud als. de houtwal een oorspronkelijk karakter heeft. Ik zou het een goed idee vinden om vlak bij waar ik woon een nieuwe houtwal in te richten.
  21-9-2019 12:52:49
 • 03 Houtwallen: Kom nou, houtwallen moet je professioneel beheren. Dat is niets voor inwoners. (13)
  18-9-2019 15:57:16
 • Zolang er een drijvende kracht is richting monocultuur landbouw van gras, mais en bomen zullen gevarieerde houtwallen met natuurlijke kwaliteit en variatie een utopie zijn. Sterker nog: het bezorgt landbouwers alleen maar extra werk door de verspreiding van (on)kruiden en schuilplek voor (on)gedierte.
  18-9-2019 10:32:28
 • Vooral dus voedselhoutwallen! En ik ben bezig met de aanleg van een voedselbosje (ca 1/3e hect), net buiten de gemeentegrens op een prive landgoed bij Boekelo en ben daar al erg druk mee. Mijn idee is ook, als ik wil uitbreiden, bomen te laten adopteren. Denk vooral ook aan bijenbomen, dat kunnen zijn; verschillende wilgensoorten, lindes, krenten, vlier, wilde kers en wilde peer, . Juist in Twekkelo met al de mono maisakkers kunnen meer houtwallen/singels worden aangeplant. Leuk voor onze stadsimker Philip Winkelhorst ! In Driene, achter het moestuincomplex van Rademakers ( tegenover kneppelhoutpad) is een houtwal verdwenen. sinds dien hebben de moestuinders heel veel overlast van ratten en slakken. Dus houtwallen hebben een belangrijke ecologische functie wat betreft ongediertebestrijding! Laat houtwallen niet alleen over aan vrijwilligers. Ik heb helaas de ervaring dat het animo snel afneemt of mensen geen tijd meer hebben en dan zit je met groen wat niet meer onderhouden wordt (die discussie heb ik begin dit jaar uitgebreid gehad met J. Verhoek nav het blote voetenpad). Geef boeren en buitenlui ook subsidie om ze aan te leggen en te onderhouden. Bijv. beschikbaar stellen van pootgoed is al heel wat. Een onkostenvergoeding voor het onderhoud stimuleert ook (b.v. goed gereedschap, cursus snoeien).
  15-9-2019 10:02:51
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
hengelo
2220