A A A

Let op! Je bekijkt een archiefpagina. Je kunt op deze pagina niet meer reageren.

08 Zon of wind?

08 Zon of wind?

In heel Nederland worden plannen gemaakt voor het opwekken van meer zonne- en windenergie. Als je zou moeten kiezen tussen zon of wind, wat zou je kiezen? De opbrengst van één windmolen staat ongeveer gelijk aan 10 hectare zonneveld. Geef uw mening in het onderstaande venster en vooral waarom u daarvoor zou kiezen.

 

Deel

Reacties

 • Met het huidige elektriciteitsverbruik hebben we duurzame energie nodig van zowel wind als zon. Wind kent veel wettelijke beperkingen. Kijk waar wel een windmolen geplaats kan worden en betrek de omgeving bij realisatie. Laat inwoners mee profiteren door financieel mee te mogen doen. Als je zelf geen mogelijkheden hebt voor zonnepanelen op je dak kan je dat via een locatie in Hengelo realiseren. Maar vooral gebruik van dubbel gebruik.
  13-10-2019 21:57:20
 • Combineren!! Locaties zoeken waar je het meeste rendement hebt van beide.
  8-10-2019 11:22:11
 • Zon en wind is allebei nodig, anders halen we ons doel niet. Ook andere en nieuwe vormen toevoegen. En vooral: energiegebruik beperken.
  6-10-2019 17:21:12
 • Aa
  Alsjeblieft niet in ons buitengebied. Hengelo heeft al zo weinig echt mooi buitengebied. En dan is er ook nog de té lelijke fabriek van Twence...met de lelijke buizen. Om naar niet te spreken van de autobaan met haar lawaai en uitlaatgassen...vlak bij Oele en de lichtvervuiling van de vele autobedrijven aan de rand van Oele. Het is werkelijk een schande, dat er niet beter en voorzichtiger met ons buitengebied wordt omgegaan. Ook bij vliegveld Twente heeft de natuur verschrikkelijk geleden, onder de plannen, die de heren hadden met het gebied. Als je door het bos loopt daar, wordt je er verdrietig van. Handen af van onze mooie natuur.
  2-10-2019 17:43:24
 • MKO
  PS Offer hier aub geen natuur / weilanden voor op!! Groen is nu al schaars ……. dus vooral niet aan mooie groene weides komen!
  30-9-2019 23:11:03
 • MKO
  Windmolens leveren het meeste op als je ze plaatst in gebieden waar het echt hard waait en dat is niet in het oosten. Kijk in Nederland niet lokaal maar centraal naar dit thema. Plaats windmolens dus in windgebied 1. Draag als provincie bij in deze projecten en verdeel de CO2 reductie die het oplevert evenredig naar de bijdrage van de provincies. Een aantal molens plaatsen lukraak in overijssel is verschrikkelijk duur. Koop windmolens centraal in als overheid pak dit grootschalig aan. Lokaal prutsen is rommelen in de marge! Gebruik in heel nederland daarnaast maximaal alle daken van bedrijven terreinen in heel Nederland en gooi deze vol met zonnenpanelen. Bundel ook de inkoopkracht en biedt alle Nederlanders een inkoopprijs die niet te weigeren is. Dan pas sla je een grote slag!!! Waarom zou de overheid bijvoorbeeld niet een staatsfabriek kunnen opstarten? Elimineer alle tussenschakels en zorg dat er niet zo verschrikkelijk veel aan de strijkstok blijft hangen in deze keten. Maak het voor iedereen super aantrekkelijk …… investeer je bijvoorbeeld als burger in een zonnepanelen of windmolen project zet daar dan als overheid een beloning tegenover!
  30-9-2019 23:08:06
 • Een deel van het jaar wonen wij in het buitenland en in onze gemeente aldaar en op zo'n 2 km afstand van ons huis, is een windmolenparkje met 6 molens. Doorgaans hebben wij daar geen last van, maar als het harder waait en/of de wind onze kant opstaat dan zeker wel lawaai van de molens. De mensen die er nog dichterbij wonen hebben hier nog veel meer last van, plus dat hun huis nu onverkoopbaar is want tenslotte wil niemand een windmolen in zn achtertuin. Dit geldt tevens voor de zonnepanelen die op de schuren en stallen van de boeren in de omgeving zijn geplaatst. Bij warm weer maken de ventilatoren, om de boel te koelen, gigantisch veel herrie. Ik ben zeker voor alternatieve energie, maar op ruime afstand van woonhuizen.
  30-9-2019 11:02:24
 • We willen in principe allemaal wel van het gas af en alleen nog op een duurzame wijze energie winnen. Daarvoor zullen we dan ook de ruimte moeten bieden. Dan liever wat meer plekken en op kleinere schaal, dan hele grote (hoge) windmolens en/of gigantische zonnepanelenvelden. Verder zou ik willen pleiten voor meer opslag voor (regen)water en waterstofgas, op verschillende plekken in en om de stad.
  25-9-2019 13:49:55
 • Door de toevoeging dat 1 windmolen gelijk staat aan 1 ha. zonnepanelen lijkt de impact op oppervlakte door zonnepanelen groot. Zonnepanelen geven echter minder horizonvervuiling.
  22-9-2019 22:50:32
 • Zowel windmolens als zonnepanelen plaatsen op plaatsen waar ze geen overlast geven
  18-9-2019 12:47:05
 • Windenergie levert simpelweg veel meer op. Op zommige plekken staat een windmolen echt niet, maar op een plek waar toch al veel industrie is en/of een snelweg ligt, vind ik het wel passen.
  17-9-2019 22:18:20
 • Ik vind dat er nogal krampachtig wordt gedaan over wind. Ik stoor mij, wanneer ik door Duitsland rijd, helemaal niet aan de windmolens. En als ik dan lees dat 1 windmolen met zoveel energie opwekt als 20 voetbalvelden zonnepanelen dan denk ik: zoek in het agrarisch buitengebied of in de buurt van de Boeldershoek/Twence maar een mooie plek voor 3 of 4 windmolens.
  17-9-2019 19:37:25
 • Jan
  Onmogelijke keuze. Hengelo heeft te weinig buitengebied voor zon of windenergie winning. In Groningen is de bodem onveilig en waait het vaak. Kortom koop de bewoners daar royaal uit met de opbrengst van het resterende gas en geef hen de mogelijkheid zich opnieuw te vestigen in een van de bevolkingskrimp gebieden. Dan zijn ze ook veilig voor aardbevingen. Hengelo doet al te veel door afval te. verbranden uit het buitenland, mede voor de stadsverwarming. Dan hebben we het nog niet eens over de daarmee gepaard gaande luchtvervuiling.
  17-9-2019 15:55:51
 • Geen van beide,zon schijnt te weinig om zonder subsidie rendabel te zijn. Windenergie brengt te weinig, op zee is dat ca.30% voor op land nog geen 20%. De molens draaien alleen maar op subsidie.Daar ons mooi landschap voor op te offeren lijkt mij geen goed idee.
  17-9-2019 15:01:16
 • Er is vaker zon(licht) dan wind , hier. Windmolens verstoren uitzicht!
  17-9-2019 14:57:55
 • Wie bepaalt dat er slechts 2 keuzemogelijkheden zijn? 3. Geothermie, waarbij 's winters de warmte wordt gebruikt voor verwarming en/of elektriciteitsproductie en zomers voor koeling en/of elektriciteitsproductie.
  17-9-2019 12:34:41
 • Zon is prima, maar ik heb voor wind gekozen, omdat er als balans in Hengelo/Overijssel meer windmolens mogen komen. Mijn dochter gisteren, onder windmolen op Leeuwarden’s industrieterrein: je hoort mensen wel over het lawaai van windmolens, maar ik hoor niets!
  16-9-2019 19:13:12
 • Zon is prima, maar ik heb voor wind gekozen, omdat er als balans in Hengelo/Overijssel meer windmolens mogen komen. Mijn dochter gisteren, onder windmolen op Leeuwarden’s industrieterrein: je hoort mensen wel over het lawaai van windmolens, maar ik hoor niets!
  16-9-2019 19:12:43
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
hengelo
2220